Volgende fase Brexit: Fytosanitaire inspecties op groente & fruit volledig gedekt in GreenCommerce - GreenCommerce

Volgende fase Brexit: Fytosanitaire inspecties op groente & fruit volledig gedekt in GreenCommerce

Gepost door  Jill van der Knaap   op  24 juni 2022

Vanaf eind 2024 wordt het verplicht om bij de export van o.a. groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk een fytosanitair certificaat mee te sturen. De goederen dienen hiervoor fysiek gecontroleerd te worden en te voldoen aan de geldende fytosanitaire eisen voor afgifte van het certificaat. In samenwerking met Quality Produce International, Marni Fruit en Growers United is jem-id gestart met een onderzoek voor nieuwe ontwikkelingen in AGF softwarepakket GreenCommerce. Uit dit onderzoek zijn verschillende specifieke ontwikkelingen gekomen die ervoor zorgen dat AGF bedrijven goed voorbereid zijn op de volgende Brexit-fase.

Situatieschets: de volgende Brexit-fase
Fytosanitaire eisen zijn de eisen die een bepaald land stelt aan geïmporteerde producten (in dit geval groente en fruit) met betrekking tot plantenziekten en -plagen. Bij import in het Verenigd Koninkrijk (VK) worden fytosanitaire documenten inclusief de bijbehorende inspecties verplicht gesteld. Een fytosanitaire inspectie kan aangevraagd worden via e-CertNL, waarna de zending door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) op de aangegeven locatie beoordeeld zal worden. Wanneer goederen niet voldoen aan de fytosanitaire eisen van het land van bestemming is het niet toegestaan om deze te exporteren. Dit kan zorgen voor impact op het logistieke proces, waarbij delen van een zending dus niet uitgeleverd kunnen worden of waar mogelijk vervangen moeten worden voor andere partijen waar wederom inspectie voor benodigd is.

“De verplichte, nieuwe wetgeving heeft een enorme impact op de dagelijkse operationele uitvoering van exporterende bedrijven, logistiek dienstverleners maar ook het KCB.” begint Berry van Zijp, implementatie specialist bij jem-id en expert o.h.g.v. de Brexit: “Begin 2018 zijn we voor GreenCommerce gestart met Brexit-specifieke ontwikkelingen om onze klanten een zo soepel mogelijke overgang te kunnen bieden. Doordat de Brexit een aantal keer is uitgesteld, bleek de urgentie om voorbereidingen te treffen ook verminderd. Nu lijkt de urgentie een stuk hoger te liggen omdat bedrijven al eerder hebben gezien hoeveel impact de Brexit heeft op de bedrijfsvoering. Een goede en tijdige voorbereiding is cruciaal.”

Anita Kuiper, kwaliteitsmanager bij Marni Fruit, gaat verder: “De invoering is nu uitgesteld naar het nieuwe jaar, maar het automatiseren van dit hele proces was absoluut een must. Het zal een extra werkdruk opleveren voor de keurmeester die straks naast de kwaliteitskeuringen ook fyto keuringen moet gaan uitvoeren.”

Het VK is een belangrijk afzetland voor Marni Fruit. “Toen wij zelf begin februari met de voorbereidingen van de erkenning startten, bleek dit onderwerp bij jem-id al de benodigde aandacht te krijgen. Het verdere traject verliep daardoor heel soepel. Door een goede communicatie met Berry werden we op de hoogte gehouden van de diverse ontwikkelingen die gepland waren. Hierdoor konden we ook al in een vroeg stadium meedenken en werden er op ons verzoek nog wat aanvullingen gemaakt in de geplande ontwikkelingen. Hierna volgde een duidelijke demo met uitleg. Ook dit hebben we als prettig ervaren.” aldus Anita.

jem-id ontwikkelingen
Door de nieuwe fytosanitaire eisen vanuit het Verenigd Koninkrijk zal het aantal inspectie aanvragen en certificaat afgiftes enorm toe gaan nemen. Binnen de gehele sector werd gevreesd voor lange verwerkingstijden vanwege capaciteitsproblemen, zeker op piekmomenten. Om de voorziene problemen voor te blijven, is er als oplossing vanuit een brede werkgroep met vertegenwoordiging vanuit KCB, VGB/VBN, GFH & NVWA een bedrijfserkenning systeem ontwikkeld t.b.v. het zelf kunnen en mogen uitvoeren van fytosanitaire controles. De NVWA en het KCB behouden hierbij hun controlerende rol en het toezicht op de afgifte van certificaten. Aan dit bedrijfserkenning systeem zijn een reeks van voorwaarden gekoppeld waar AGF bedrijven aan moeten voldoen voordat zij een fytosanitair controle zelfstandig mogen uitvoeren.

Om deze bedrijven te ondersteunen, heeft jem-id in samenwerking met klanten nieuwe ontwikkelingen toegevoegd in AGF softwarepakket GreenCommerce. Binnen GreenCommerce is het o.a. mogelijk gemaakt om vast te leggen wat de fytosanitaire status van een partij is. Hiermee kan worden aangegeven of een partij wel of niet aan de gestelde eisen voldoet. Wijzigingen in de fyto status kunnen teruggevonden worden in het log, waar ook notities aan toegevoegd kunnen worden. Zo is belangrijke informatie altijd terug te vinden binnen GreenCommerce.

Bij een verkooporder kan aangegeven worden of fytosanitaire controles van toepassing zijn. Aan de hand van deze eigenschap kunnen verdere controles gedaan worden op de toegewezen partijen. De standaardbepaling (wel of geen controle) wordt gebaseerd op het land van bestemming, met de mogelijkheid om specifieke artikelen uit te zonderen als dit van toepassing wordt.

Binnen het bedrijfserkenningsysteem is opgenomen, dat het KCB willekeurige zendingen kan selecteren voor een steekproef controle. Ook hiervoor zijn ontwikkelingen gedaan in GreenCommerce, zodat zendingen niet verladen worden zolang deze nog niet zijn vrijgegeven.

Registeren van fyto keuringen in de QC App
De nieuwe fytosanitaire controles hebben ook gevolgen voor het keurproces van AGF bedrijven die naar het VK exporteren. Om bedrijven voor te bereiden op deze controles, zijn er nieuwe functionaliteiten in de aan GreenCommerce gekoppelde Quality Control (QC) App toegevoegd. Hiermee wordt het mogelijk om naast de bestaande kwaliteitscontroles, nu ook fyto keuringen uit te voeren in de applicatie. Zo kunnen bevoegde kwaliteitsmedewerkers voortaan een fyto status bij de gekeurde partij(en) aangeven.

Wanneer een nieuwe keur-template aangemaakt wordt in de QC App, kunnen kwaliteitsmedewerkers onderscheid maken tussen templates voor kwaliteitskeur en fyto keuringen. Binnen dit template kunnen zij aanvullende regels opnemen die betrekking hebben op de fyto keuring.

Anita sluit af: “De fytokeuringen zullen we via de QC App gaan registreren. We kunnen straks via GreenCommerce per klant gaan aangeven of er een verplichte fyto controle op de partij moet plaatsvinden. Ook de blokkades voor verlading in het geval van een steekproef door KCB is via GreenCommerce geregeld.”

Benieuwd naar alle ontwikkelingen t.b.v. de volgende Brexit-fase? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle updates over GreenCommerce.

Aanmelden