Tracering van goederen steeds beter inzichtelijk in GreenCommerce met nieuwe GLOBAL G.A.P. Chain of Custody functionaliteiten - GreenCommerce

Tracering van goederen steeds beter inzichtelijk in GreenCommerce met nieuwe GLOBAL G.A.P. Chain of Custody functionaliteiten

Gepost door  Jill van der Knaap   op  15 augustus 2022

Het onderwerp ‘certificeringen’ heeft het afgelopen jaar een steeds belangrijkere positie gekregen in de AGF sector, en dus ook binnen GreenCommerce. Vanaf 1 oktober 2022 wordt GLOBAL G.A.P. Chain of Custody (CoC) voor veel organisaties een verplicht certificaat in de AGF handel. Om gebruikers te ondersteunen bij het bewaken van deze certificering, zijn er diverse ontwikkelingen gedaan in GreenCommerce.

Wat is GLOBAL G.A.P. en Chain of Custody (CoC)
De GLOBAL G.A.P. Chain of Custody Standard (CoC) is een certificaat voor alle bedrijven en (detail-)handelaren die omgaan met GLOBAL G.A.P. gecertificeerde producten. CoC verzekert dat elk product dat wordt verkocht met een GLOBAL G.A.P. nummer (GGN) of met een GLOBAL G.A.P. certificerings claim, werkelijk afkomstig is van producenten die hun product behandelen volgens de strenge eisen. De GLOBAL G.A.P. CoC standaard volgt producten gedurende het hele proces, van teler tot consument. Handelaren, verwerkers en distributeurs kunnen op geloofwaardige wijze aantonen dat zij gecertificeerde producten verkopen, de traceerbaarheid aantonen en zichtbaar worden op de GLOBAL G.A.P. website. Vanuit de retail wordt het steeds meer geëist dat GGN’s op verpakkingen van groente en fruit komen te staan. Binnen GreenCommerce hebben we in het eerste kwartaal gefocust op het thema Quality Assurance and Compliancy, waarin de CoC een belangrijk onderdeel raakte.

Uitdagingen in de sector vertaald naar nieuwe ontwikkelingen
Omdat bepaalde producten meerdere keren door een opdracht gaan of in verschillende verbruiken worden geboekt, werd het uitdagend om 100% dekking van de CoC te kunnen garanderen. Daarom hebben we binnen GreenCommerce ontwikkelingen toegevoegd waarmee de tracering van producten via GGN’s beter inzichtelijk gemaakt kan worden.

Er zijn nieuwe mogelijkheden gecreëerd in het beter inzichtelijk krijgen van GGN’s bij het toewijzen en in de voorraad. Dit proces begint al bij de inkoop. Door een producent te introduceren in GreenCommerce, is er een verdiepingsslag gemaakt waarmee ook teler informatie kan worden vastgelegd. Denk hierbij aan PUC codes, grower codes en GGN’s. Het komt ook regelmatig voor dat jouw leveranciers hun producten inkopen bij verschillende telers. Om hierin goed overzicht te kunnen bewaren, hebben we in GreenCommerce nu ook de mogelijkheid gecreëerd om bij een relatie aan te geven welke producenten en productenlocaties (met PUC- of grower code) erbij kunnen horen.

Partijen kunnen voortaan gesplitst worden onder één inkooporderregel, waardoor het overbodig wordt om per GGN een aparte inkooporderregel aan te maken. Hierdoor ontstaat er meer overzicht en rust in het inkooporderscherm, terwijl er meer informatie vastgelegd kan worden. Daarnaast hebben we het mogelijk gemaakt om bij het toewijzen van partijen een suggestie op basis van GGN te doen. Door partijen te highlighten met een groene of rode kleur, geeft het systeem automatisch de meest geschikte partij weer op basis van jouw ingevoerde afzeteisen. Door specifieke GGN’s te whitelisten, leg je vast in de afzeteisen welke GGN’s geschikt zijn voor welke klant(en), en andersom te blacklisten als een GGN niet geschikt blijkt.

Heb jij nog report aanpassingen (zoals je CoC nummer op de afleverbon/facturen) die voor de deadline van 1 oktober 2022 gewijzigd dienen te worden? Laat het ons zo spoedig mogelijk weten.

Neem bij interesse contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meer informatie?
Heb je vragen of zou je graag meer informatie willen ontvangen? Neem dan contact met ons op via:
remco@jem-id.nl
0174 - 642 622

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle updates over GreenCommerce.

Aanmelden