Hoe wordt digitalisering en dataverwerking effectief toegepast bij AGF bedrijven?
Leestijd: 5 min.
Door het toevoegen van IT oplossingen willen we bijdragen aan het behoud van de wereldwijde voortrekkersrol van de Nederlandse AGF-sector. Daarom kijken wij continu naar trends, de invloed voor de sector en hoe wij hier als JEM-id mee omgaan. In komende updates nemen wij jullie o.a. mee in onze visie op verschillende trends, dit keer bespreken wij: ‘Digitalisering en data’.
Future proof development: In gesprek met team AGF.
Zowel digitalisering als business intelligence (BI) lijkt zelfs de early adopter stage te ontgroeien. Beide factoren zijn onderdeel op de strategische agenda’s van vrijwel ieder bedrijf in de AGF sector. De opkomst van low-code platforms, de volwassen cloud infrastructuur en de toevoeging van sensor based data, zorgt voor veel verschillende, nieuwe mogelijkheden.
Efficiëntere productie, meer transparantie en voedselveiligheid door inzet digitalisering
Met de opkomst van business intelligence en nieuwe IT oplossingen gaan steeds meer AGF bedrijven investeren in digitalisering. Robotisering en digitalisering maken processen echter complexer, vanwege de grote schaal waarop er wordt geproduceerd. Digitalisering en techniek zorgen ervoor dat dit mogelijk wordt gemaakt en software en data helpen bij de voorspelbaarheid om planningen te maken. Deze combinatie zorgt ervoor dat er een hogere productiviteit gehaald kan worden bij productielijnen.
Omdat de investering in digitalisering een stuk lager ligt in vergelijking tot bijvoorbeeld een herindeling van de loods, een nieuwe productielijn of opschaling in vierkante meters, is de drempel relatief laag om op deze trend in te springen. Ook is transparantie een ‘hot topic’ vandaag de dag, waarbij digitalisering helpt bij het borgen van vraagstukken over voedselveiligheid.
Voorbeelden van inzet datatechnologie in de agri-food sector
Unilever gaat palmolieplantages in de gaten houden om ontbossing tegen te gaan. Met data van GPS-satellieten, die locaties van telefoons bijhouden, wil het levensmiddelenbedrijf producten milieuvriendelijker maken. Dit geldt vooral voor palmolie, waar bij de productie nog regelmatig houtkap plaatsvindt. Om dat te voorkomen, werkt Unilever samen met de Amerikaanse startup Orbital Insight.
Datatechnologie wordt niet alleen ingezet om bedrijfsprocessen te optimaliseren, maar ook om voedselveiligheidsgevaren te voorspellen. Allerlei interne- en externe factoren beïnvloeden de risico’s in de voedingsketen, zoals de hygiëne tijdens het transport, de kwaliteit van toezicht tijdens het productieproces, de kwaliteit van grondstoffen, maar ook het klimaat en economische factoren zoals handelsstromen en prijzen. “Door wereldwijd real-time informatie te koppelen en te analyseren kunnen we tijdig actie ondernemen als onze voedselveiligheid in het geding is”, volgens dr. Willem Jan Knibbe, beleidsdirecteur van het Wageningen Data Competence Centre (WDCC). “In Wageningen onderzoeken we in hoeverre nieuwe technologieën in het domein van kunstmatige intelligentie, in het bijzonder Bayesian Networks, bruikbaar zijn in het voorspellen van voedselveiligheidsgevaren.” De onderzoekers proberen deze benadering te automatiseren vanwege de hoge mate van arbeidsintensiviteit. Deze technieken en algoritmen kunnen vervolgens weer ingezet worden bij volgende projecten.
Ook binnen GreenCommerce wordt er gekeken hoe we de grote hoeveelheden data kunnen omzetten tot waardevolle adviezen of vooruitzichten. Met het Datawarehouse pakket van GreenCommerce wordt data uit het systeem omgezet en ingelezen in een BI dashboard, zoals bijvoorbeeld Power BI. Hierdoor kunnen AGF bedrijven snel de juiste koers inslaan.
Cloud computing
We kunnen er niet meer omheen; de inzet van cloud platforms door bedrijven. Steeds meer bedrijven gaan hun eigen IT projecten starten door middel van cloud platformen zoals Amazon Web Services (AWS) of Microsoft’s Azure. Cloud computing houdt in dat alle software tools en applicaties binnen handbereik zijn van de eindgebruikers. Diverse IT diensten worden via het internet aangeboden, zoals servers, databases en software. Dit geeft eindgebruikers veel flexibiliteit omdat gegevens altijd en overal bewaard en benaderd kunnen worden. Een trend die we ook zien gebeuren in de AGF branche. En dat is niet zo gek; het gebruik van cloud computing heeft veel voordelen. Het biedt flexibiliteit, is snel te implementeren en het is direct schaalbaar. Met GreenCommerce Essentials bieden we de basisfunctionaliteiten van GreenCommerce.NET via een server in de cloud. Hierdoor hoeven kleine(re) AGF bedrijven geen dure server aan te schaffen en is het direct schaalbaar, waardoor deze bedrijven snel kunnen starten. GreenCommerce Essentials is een voorbeeld van Software as a Service (SaaS), een term die we eerder beschreven in deze blog.
Voor meer informatie over GreenCommerce Essentials, bekijk deze site of neem contact op via info@greencommerce.nl of bel naar 0174 - 642 622.