Digitalisering neemt een vlucht met GreenCommerce Apps
Dit artikel is exclusief geschreven voor de PRIMEUR; het vakblad voor de AGF-handel
De groente en fruit sector verandert continu. Om ons heen zien we steeds meer innovaties de revue passeren. De één net wat beter dan de ander, maar allemaal met één doel in gedachten: de tuinbouwsector naar een hoger niveau tillen. jem-id deelt deze gedachte. Zij ontwikkelt software voor de AGF- en sierteeltsector waarbij het behouden van de Nederlandse toppositie in de tuinbouwsector de voornaamste drijfveer van het bedrijf is. In gesprek met Martijn van Andel, één van de grondleggers van jem-id, komen we erachter welke trends op het gebied van digitalisering we in de gaten moeten houden.
“Het is voorlopen of achterblijven.”, begint Martijn van Andel: “De sector gaat momenteel door een transformatie heen. Trends als schaalvergroting, specialisatie en transparantie van de supply chain worden steeds relevanter. Het is voor ons cruciaal om hierop in te spelen.” Martijn doelt hier op hun nieuwe AGF concept; de GreenCommerce Apps. GreenCommerce Apps biedt de mogelijkheid om op een eenvoudige, laagdrempelige manier toegang te hebben tot commerciële- en kwaliteitsprocessen. “Omdat we zien dat onze klanten steeds meer bewegen richting specialistische werkzaamheden, vonden we dat onze software daar ook bij moest passen. Met de GreenCommerce Apps maken we dat beschikbaar, omdat gebruikers zelf kunnen aangeven welke Apps zij willen gebruiken.”
Martijn van Andel, mede-eigenaar van jem-id
Er worden diverse apps ontwikkeld, ieder met een eigen focusgebied, maar die volledig met elkaar samenwerken via één oplossing. Zie het als verschillende puzzelstukken die precies in elkaar passen, maar losstaand ook een geheel vormen. Momenteel ligt de focus op de Quality Control (QC) App, waar onlangs een pilottraject voor is gestart. Rick van der Waal, keurmeester bij Quality Produce International (QPI), was één van de testgebruikers: “jem-id had ons gevraagd om mee te doen aan de pilot voor de QC App en hier stonden we direct voor open. Bij QPI doen we vaker mee met dit soort trajecten omdat we het belangrijk vinden om mee te gaan met de tijd. We achten het noodzakelijk om in te springen op innovaties en verbeteringen om het bedrijf groeiende te houden.” QPI hanteert een erkende standaard voor voedselveiligheid en heeft traceerbaarheid van ‘grond tot mond’. De toenemende focus op voedselveiligheid en bijbehorende kwaliteitsprocessen zorgen ervoor dat er steeds meer informatie beschikbaar moet zijn; van producenten tot aan klanten. Rick: “De QC App is op een efficiënte manier een gedreven keurrapport-maker. De pilot verloopt positief; de communicatie is goed en onze feedback wordt serieus genomen. Wij hadden een aantal goede feedbackpunten voor jem-id die, op één punt na, reeds zijn opgepakt. We zien hier zeker toekomst in.”
Martijn gaat verder: “De Apps zijn kleiner, flexibeler en eenvoudiger vervangbaar dan grote, alomvattende, Windows-applicaties. Doordat iedere App een eigen focusgebied heeft, kunnen we los doorontwikkelen en releasen. Dit zorgt voor een minimale afhankelijkheid tussen de Apps waardoor we snel kunnen schakelen. Zo hopen we de sector beter te kunnen ondersteunen tijdens deze transformatie.”
Meer informatie
martijn@jem-id.nl
Lees het artikel in de PRIMEUR via deze link.